Julestemning i Oslo og Istanbul
Med en mørk og koronabelagt november bak oss, smaker det ekstra godt å sette i gang med juleforberedelsene
Like sikkert som at høst blir til vinter, forbarmer vi oss hvert år over hvor tidlig ute butikkene er med julevarene. Men når er det innafor å begynne med juleforberedelsene? Her er vi nok forskjellige. Men første søndag i advent er det ikke lenger noen tvil: Nå er det bare å hente frem den store kassen med julepynt og sette i gang med å fylle huset med de deiligste dufter fra kjøkkenet.
Lytt til ukas episode her: Spotify / Apple Podcasts / På nett
For min del blir det ei annerledes jul i år. For første gang skal jeg feire jul i utlandet, i Istanbul hvor jeg bor også ellers i året. Koronaviruset setter en stopper for den årlige turen hjem til Norge for å feire jul med familien der. Der jeg tidligere år har lent meg på mammas store innsats og egentlig gjort fint lite hjemme hos meg selv, må jeg i år selv stå for julestemningen. Og det attpåtil i et land som ikke feirer jul.
Nå er det riktignok mange som har kastet seg på julefeiringen her også, forkledd som nyttårsfeiring. Da samles familier og venner til pyntede tre, gaveutveksling og kalkun på middagsbordet på nyttårsaften, som var det julekvelden. Så jeg skal nok greie å spe på julepynten jeg har hatt med meg fra London, og som er dimensjonert for en liten leilighet og ikke et stort hus.
Da det begynte å demre for meg at det antakeligvis blir jul i Istanbul, la jeg skuffelsen raskt bak meg og fokuserte på det positive: I år skal det jammen meg lukte jul i Istanbul!
Jeg fikk mammas juleoppskrifter, og la sporenstreks inn en ordre på takke. Det blir nemlig ingen jul uten mammas tynnlæms, en herlig myk potetlefse som fylles med smør, sukker og gomme og rulles sammen.
Lammerull gleder jeg meg også til å prøve å lage selv. Og kanskje blir det også mulighet til å prøve seg på Røros-spesialiteten pjalt? Med hjemmelaget brunost etter oppskrift fra Nevada Berg, som flyttet fra Utah til Numedal med sin norske ektemann og begynte å skrive om norske mattradisjoner for et engelskspråklig publikum.
Maj-Britt feiret jul utenlands allerede for 25 år siden, og har forlengst etablert sine egne juletradisjoner. Men hvor mange av dem har rot i barndommens jul? Ikke så mange, skal det vise seg, selv om hun også mimrer om gamle tider fra Skjåk med stjerner i øynene. Jeg fikk i alle fall sporenstreks lyst til å prøve både det nye tilskuddet safranfudge og hennes bestemors sirupskaku – som er smaksatt med mye mer enn bare sirup – etter at vi hadde lagt på røret for ukas episode.
Lurer du på hva pjalt er for noe, hvorfor jeg ser til en amerikaner for å lage brunost, eller hvordan Maj-Britt får til helt perfekt fudge? Eller kanskje vil du vite hvordan mamma lager potetlefse, eller Maj-Britts bestemor lagde sirupskake? Alt dette er blant tingene vi er innom i ukas episode, som formelig lukter av nellikspiker, allehånde og safran. Med et raust glass varm portvinstoddy til, selvsagt.
Lytt til ukas episode her: Spotify / Apple Podcasts / På nett
Ukas oppskrifter
Safranfudge (se også video på Instagram Stories)
Øvrig omtalt:
Arne Brimi – Fra Lom til Lyon (boka med oppskrift på lammerullas)
Nevada Berg – artikkel / besøk bloggen hennes
Takk for følget!
Ukas episode er den siste i sesong 2. Nå tar vi oss en aldri så liten i pust i bakken mens vi setter i gang med våre egne juleforberedelser.
Vi takker for følget den her høsten og håper du har funnet inspirasjon i våre ukentlige søndagsprater om alt fra hverdagsmat og kosemat til kjøkkenutstyr og rare mathøytider. Du hører fra oss når vi er klare med nye episoder
Og du, sett gjerne på din favorittepisode når familien forhåpentligvis samles i jula, eller tips en god venn om oss. Det er plass til mange Vaffelvenner i selskapet vårt!
Med det ønsker vi deg ei flott førjulstid og en fredelig julefeiring.
Hilsen fra Maj-Britt & Vidar