Etter over 15 år i utlendighet, er jeg sikker i min sak. Når hjemlengselen melder seg, er det ingenting som slår søt gjærbakst. Når jeg former bollene, kjenner duften fra stekeovnen og – ikke minst – endelig kan sette tennene i en rykende fersk kanelsnurr, gir det meg noe mer enn bare noe søtt til kaffen.
Den søte gjærbaksten er også en kilde til stolthet. Da vi var ferdige med å ta bildene til min første bok hos den tyrkiske fotografen Bahar Kitapcı i Istanbul, bakte jeg to store brett kanelsnurrer, satte meg på båten over Bosporosstredet og serverte dem til alle som jobbet på huset (de driver med mye mer enn matfoto).
Snurrene forsvant på null komma svisj. Noen minutter senere kom en av karene løpende – han måtte ha oppskriften! Og kunne han få lov til å bruke den på YouTube-kanalen deres? Et par uker senere lå den ute, oppskriften på norske kanelsnurrer, på YouTube-kanalen som i skrivende stund nærmer seg 2 millioner abonnenter.
Dette er noe ukas vikar i Vaffel, som sporty nok steppet inn og delte fritt av sin kunnskap og sine minner da TV-innspilling og ekstravakter på jobb tok opp hele uka for Maj-Britt, kjenner seg igjen i.
Lytt til ukas episode her: Spotify / Apple Podcasts / På nett
Ina-Janine Johnsen, best kjent fra matbloggen Mat på bordet, vokste opp i utlandet. Men når hun reiste på sommerferie til Norge var det en ting hun gledet seg mer til enn alt annet: Tolvøres fra det lokale bakeriet. Eller skoleboller, som de fleste av oss andre kaller det.
Siden den gang har Ina blitt en av våre fremste eksponenter for norsk gjærbakst, nå sist ved å tipse oss alle om en forenkling av hele prosessen ved å lage deigen eltefritt (du rører bare sammen!) og kaldheving (ta ut deigen fra kjøleskapet når du trenger den!). Men Ina er også en racer på fremgangsmåten de fleste av oss enn så lenge er bedre kjent med – i tillegg til at hun har plukket med seg noen spennende varianter fra utlandet.
I ukas episode av Vaffel snakker Ina og jeg om bolleminner, hva som kjennetegner vellykket søt gjærbakst, om det virkelig er så nøye om vi bruker helmelk og smør eller lettmelk og margarin, om hvordan du kan forenkle prosessen ved å bake eltefritt – og om hva som er våre favoritter når grunndeigen først er på plass.
Klikk deg inn for en koselig drøy halvtime om vår alles nasjonalskatt, den søte gjærbaksten.
Lytt til ukas episode her: Spotify / Apple Podcasts / På nett
Ukas oppskrifter og omtalte bøker
Fikk du like lyst som meg til å løpe på kjøkkenet og lage noe godt til søndagskaffen, finner du noen av oppskriftene og bøkene vi snakket om her:
Inas streuselkuchen (klassisk variant / eltefri variant)
Kanelbollevafler – se lagret Stories på Inas Instagram
Boka Eltefri bakst: Gjærbakst gjort enkelt, sunt og smakfullt (les mer om den her)
Følg Ina videre:
Andre omtalte ting og tang:
Boka Om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom av Morten Schakenda
Morten Schakendas oppskrift på kanelsnurrer. Dette er oppskriften jeg bruker, og det var også denne jeg delte videre til Bahars tyrkiske kolleger. Vil du se videoen de lagde ligger den her.
Vil du ha nyhetsbrevet i innboksen?
Legg inn e-postadressen din her, så sender vi deg en mail med alle oppskriftene vi snakker om (og de vi glemte i farten) så snart ny episode legges ut :)
Neste episode
Neste uke gjør vi et nytt forsøk på å snakke om ålreite dyr. For norsk lam er i verdensklasse, og det er akkurat nå du får tak i det aller beste lammekjøttet. Vi skal snakke fårikål, kebab, lammestek – og noen mindre kjente eller nye vrier på retter med lam.
Hva er verdens beste søte gjærbakst?
Vi vil gjerne høre fra deg som hører på oss! Trykk på knappen under og fortell om hva du liker aller best blant alle variantene som finnes av søt gjærbakst. Er du en kanelsnurr-person, eller foretrekker du hveteflette? Og har du noen gode tips, del dem gjerne med oss og andre lyttere!